Polskie Radio Szczecin • Poniedziałek [09.04.2007, 11:37:25] • Polska

Produkty lokalne zdobywają rynki

Produkty lokalne zdobywają rynki

fot. Artur Kubasik

Zachodniopomorskie produkty lokalne zdobywają rynki nie tylko krajowe, trafiają do Skandynawii, na rynek niemiecki a nawet angielski. Wszystko to jednak dzieje się za sprawą wyjeżdżających do pracy rodaków.

Powodzeniem cieszy się nasze pieczywo, konfitury z płatków róży, miód drahimski oraz kołobrzeskie ogórki, lecz są to ilości zbyt małe. Elżbieta Kuczma z Zambrowa za niepowtarzalną recepturę na kwaszony ogórek w solance kołobrzeskiej otrzymała Perłę Kulinarnego Dziedzictwa, jednak jest to za mało, aby ogórki mogły podbić europejskie rynki. Na szczęście w gminie Kołobrzeg jeden z właścicieli gospodarstwa warzywnego zdecydował się wraz z innymi rolnikami założyć grupę producencką, która w kooperacji z Elżbietą Kuczmą będzie zajmowała się uprawą, przygotowaniem kwaszonych ogórków a także sprzedażą tego produktu na rynek europejski - mówi Piotr Krół z gminy Kołobrzeg. Wygląda na to, że produkt lokalny, jakim jest kwaszony ogórek kołobrzeski prędzej dotrze na rynki europejskie, niż otrzyma unijny certyfikat produktu regionalnego w Brukseli. Może za sprawą pomysłu na promocję produktów lokalnych pójdą inni producenci na przykład soków, czy miodów z Pomorza Zachodniego. Sukces jest pewny, ale najpierw trzeba założyć grupę producencką, tak jak to zrobili rolnicy w powiecie Kołobrzeg.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/643/