Składniki:
• 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. marki Halina BIO)
• 2 filety dorsza ze skór±
• 1 czerwona cebula drobno posiekana
• 2 z±bki czosnku drobno posiekane
• 1 ogórek pokrojony w ¶redni± kostkę
• 10 oliwek
• 1 mała papryka pokrojona w ¶redni± kostkę
• 1 pomidor pokrojony w ¶redni± kostkę
• 100 ml przecieru pomidorowego
• 1 łyżka posiekanych li¶ci mięty
• 1 łyżka posiekanych li¶ci kolendry
• 1 limonka
• 1 łyżeczka mielonego kuminu
• mielone chili (według uznania)
• m±ka pszenna
• oliwa
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, i oliwki i smażyć przez 3 minuty. Dodać kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i sol±. Na koniec dodać ogórka, pomidora, sok z połowy limonki, posiekana miętę i kolendrę.
3. Rybę od strony skóry obtoczyć w m±cę. Doprawić sol± i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drug± stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut.
Smacznego!
Magdalena Brzęczek
Senior PR & Content Marketing Specialist