iswinoujscie.pl • Niedziela [26.01.2020, 09:33:47] • Polska

Przepis kulinarny: Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

Przepis kulinarny: Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

fot. Organizator

Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled marki Britta w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek. Udekorowany pestkami dyni lub kolendrą wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:
• 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
• 4 marchewki
• 4 pietruszki
• 2 łodygi selera naciowego
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• Sól i pieprz
• 50ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
1. Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40 – 60 minut).
3. Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/63686/