Składniki:
• 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
• 4 marchewki
• 4 pietruszki
• 2 łodygi selera naciowego
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• Sól i pieprz
• 50ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40 – 60 minut).
3. Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist