Pojęcie zrównoważonej turystyki zostało zdefiniowane już w 1995 r. podczas światowej konferencji dotyczącej wpływu podróżowania na ekosystem w tzw. Karcie Turystyki Zrównoważonej. Najważniejszy element tej koncepcji to utrzymanie równowagi pomiędzy potrzebami turystów, środowiska naturalnego oraz lokalnych społeczności1. Idea ta jest szczególnie aktualna dzisiaj, w dobie ogromnej popularności podróżowania i braku niemal jakichkolwiek ograniczeń. Turystyka to obecnie jedna z najdynamiczniej rozwijających się branż - w samej Unii Europejskiej działają już niemal 2 miliony podmiotów turystycznych2, a według statystyk w 2020 r. po świecie będzie podróżowało około 1,6 miliarda ludzi, czyli ponad 1/4 światowej populacji.
Świadome i przyjazne środowisku podróżowanie dotyczy wielu różnych aspektów: od środków transportu pozwalających dotrzeć do celu podróży, przez wybór miejsca zakwaterowania, po zachowania i zwyczaje urlopowe. Jak więc chronić środowisko i podróżować bardziej odpowiedzialnie?
Eko-hotele
Najlepiej zacząć od wyboru odpowiedniego miejsca zakwaterowania, respektującego zasady zrównoważonego rozwoju. Nie tylko na świecie, ale i w Polsce coraz więcej hoteli podejmuje zielone inicjatywy mające na celu ograniczenie wpływu na środowisko. Do najczęstszych praktyk należą m.in. rozwiązania energo- i wodooszczędne, eliminacja plastikowych naczyń i słomek w hotelowych barach i restauracjach czy oferowanie dań na bazie naturalnych produktów od lokalnych producentów żywności. Niektórzy podejmują nawet działania w kwestii designu, stosując ekologiczne elementy wyposażenia wnętrz.
Na rodzimym rynku przykładem dobrych praktyk może być hotel Aquarius w Kołobrzegu, który stosuje specjalny system oszczędzania energii i wody, polegający na odzyskiwaniu ciepła z klimatyzacji, w której do chłodzenia zamiast szkodliwego freonu stosowana jest nieinwazyjna woda lodowa.
Ciekawe rozwiązania w tym obszarze stosuje również Dębowy Hotel & Spa. Położony u podnóża Gór Sowich obiekt krok po kroku dąży do osiągnięcia standardu bio hotelu. Jego wizytówką jest biostaw, w którym naturalną funkcję uzdatniającą pełnią rośliny. W zabiegach spa wykorzystywane są produkty organiczne, w tym lokalne miody, a także np. fusy kawowe. Te ostatnie pozwalają minimalizować odpady w duchu filozofii zero waste, podobnie jak polityka nieuzupełniania śniadaniowego bufetu na pół godziny przed jego zamknięciem. W kuchni wykorzystywane są owoce, warzywa i zioła rosnące w przyhotelowym ogrodzie.
Z kolei hotel Radisson Blu w Zakopanem wspiera inicjatywę Czyste Tatry ekoMałopolska, angażującą miłośników przyrody z całej Polski w największe sprzątanie polskich gór3. Za to Hotel Notera SPA, aby być bardziej przyjaznym dla środowiska, stosuje nowoczesne rozwiązania takie, jak pompa ciepła, odzysk wody deszczowej i ciepła z wód basenowych. Uzupełnienie stanowią prostsze, lecz równie ważne proekologiczne metody - hotel korzysta z własnej szklarni, w każdym pokoju znajduje się kosz do segregacji śmieci, a słomki na wyposażeniu są papierowe. Podobnych inicjatyw jest coraz więcej i pod względem standardów ekologicznych polskie obiekty hotelowe w niczym nie ustępują tym zagranicznym.
Rafał Roguski
Biuro prasowe Travelist