Zwykle w Święta staramy się pamiętać o bardzo wielu sprawach i często bierzemy na swoje barki zbyt dużą odpowiedzialność. W rezultacie, zamiast cieszyć się świątecznymi chwilami z bliskimi, jesteśmy zestresowani i zmęczeni. Niepotrzebnie! Święta, które będą jednocześnie pyszne i rodzinne, są w zasięgu ręki każdego z nas. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Krakus, który zadba o dobrą jakość i smak potraw, a nam pozwoli na chwilę wytchnienia.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej: barszcz czerwony z ulubionymi dodatkami, zupa grzybowa czy karp. Jednak przygotowując je, nie musimy trzymać się tradycyjnego przepisu i wykonywać go krok po kroku. Miłą odmianą będą wariacje na temat dobrze znanych smaków, które przy okazji pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dlaczego nie użyć ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami? Będzie to z pewnością miły dodatek do barszczu czerwonego stworzonego wraz z Krakusem. A ulubiona pieczona ryba będzie doskonale smakować z dodatkiem chrzanu Krakus. Natomiast ogórki kiszone od Krakusa to idealne rozwiązanie na warstwową sałatkę, np. z łososiem.
Czas z bliskimi
Święta to więcej niż tylko przygotowania i całe dnie w kuchni. To przede wszystkim idealna okazja, by pobyć trochę z bliskimi. Zamiast piec szóste ciasto, możemy wybrać się na rodzinny spacer w śniegu, ubrać z dziećmi choinkę albo w spokoju wypić kawę z dawno niewidzianą kuzynką. Właśnie temu służą kulinarne ułatwienia. Dzięki nim w ten wyjątkowy czas możemy skupić się na tym, co najważniejsze.
Oczywiście, warto przy tym wybierać produkty o sprawdzonej recepturze i dopracowanych kompozycjach smakowych. Tak, by w Święta dać sobie i bliskim wszystko, co najlepsze.
OTO PYSZNE I SZYBKIE PRZEPISY NA UDANE ŚWIĘTA Z KRAKUSEM
BARSZCZ ZE ŚLIMACZKAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
I NADZIENIEM GRZYBOWYM Z KAPUSTĄ (10-12 porcji)
Składniki:
Barszcz:
⁃ 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus
⁃ 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
⁃ 1 duża cebula
Ślimaczki:
⁃ 500 g kapusty kiszonej
⁃ 500 g pieczarek
⁃ suszone grzyby z wywaru z barszczu
⁃ 2 duże cebule
⁃ 2 liście laurowe
⁃ 4 ziela angielskie
⁃ 150 g szpinaku baby (świeżego)
⁃ 1 łyżeczka kminku (całego)
⁃ sól, pieprz
⁃ olej lub masło klarowane
⁃ 2 opakowania ciasta francuskiego
⁃ 1 jajko
Wykonanie:
1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
4. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
5. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.
WARSTWOWA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
I SEREM PLEŚNIOWYM (10 porcji)
Składniki:
⁃ 1 słoik ogórków kiszonych Krakus
⁃ 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)
⁃ 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur
⁃ 1 średnia sałata lodowa
⁃ 2 czerwone papryki
⁃ 400 g kukurydzy z puszki/słoika
⁃ 2 pęczki szczypiorku
⁃ 1 pęczek koperku
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 5 jaj ugotowanych na twardo
⁃ 4 łyżki majonezu
⁃ 4 łyżki jogurtu greckiego
⁃ sól, pieprz
Wykonanie:
1. Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
2. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego.
3. Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
4. Sałatkę podawaj schłodzoną.
OPIS PRODUKTÓW:
Ogórki kiszone Krakus – są wyraziście kwaskowate. Zawdzięczają to kiszeniu jak domowym sposobem, z zastosowaniem tradycyjnej solanki. Ich unikalny smak podkreśla dodatek przypraw: czosnku w ząbkach, plasterków świeżego chrzanu oraz kopru w całych baldachach. Produkowane są tylko z wyselekcjonowanych odmian od sprawdzonych dostawców. Ogórki kiszone Krakus są idealnym dodatkiem do mięs i innych potraw kuchni polskiej, a także do sałatek i kanapek.
Koncentrat barszczu czerwonego Krakus – koncentrat barszczu czerwonego od Krakusa to podstawa przygotowania wyrazistej zupy. To wyrazisty i zdecydowany, lecz jednocześnie delikatny smak. Wszystko to dzięki wypracowywanej przez lata recepturze. Powstaje z zagęszczonego soku z buraków i nie zawiera konserwantów. Krakus jest gwarancją wybornej, prawdziwie świątecznej zupy, którą możesz przyprawić według swojego uznania. Wystarczy dodać wody i można ją podawać z ulubionymi dodatkami – uszkami czy pasztecikami.
Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji