Andre Domke od lat cieszy się u naszych sąsiadów opinią mistrza rybnych specjałów. Pomaga mu zespół kucharzy. Trudno zresztą wyobrazić sobie by jedna osoba zdołała obsłużyć takiej wielkości garnek.
Światowy rekord w przyrządzaniu największej zupy rybnej soljanki pobiła w niedzielę 3 listopada restauracja rybna z Heringsdorfu. To już kolejny rekord jej kucharzy. i znów było smacznie. Restauracja „Fisch Domke” mieści się w Heringsdorfie przy ulicy Seestraße 24. W niedzielne popołudnie o godz. 14 kucharze restauracji po raz drugie przystąpili do bicia rekordu świata.( fot. Sławomir Ryfczyński )
Restauracja rybna Fish Domke w niemieckim kurorcie Heringsdorf przyciąga konsumentów nie tylko w sezonie letnim, który w Polsce kojarzy się zkonsumpcją ryb nad morzem. Już rok temu lokal zaprosił swoich gości na niezwykłe wydarzenie jakim była próba pobicia rekordu do Księgi Guinessa w gotowaniu zupy rybnej. Danie, które u naszych sąsiadów nazywa się Fishsoljanka, stało się specjalnością kucharzy tego lokalu. Rok temu udało się tutaj pobić rekord w robieniu galarety rybnej. Przygotowana wówczas porcja ważyła ponad 182 kilogramy, kucharzom tej firmy w niedzielę udało się pobić kolejny rekord. Przyrządzili tym razem pyszną zupę rybną, w garnku, który pomieścił 268 litrów!!! To kolejny rekord świata. Gotowanie i degustacja rybnego rarytasu przyciągnęła tłum gości.
Andre Domke od lat cieszy się u naszych sąsiadów opinią mistrza rybnych specjałów. Pomaga mu zespół kucharzy. Trudno zresztą wyobrazić sobie by jedna osoba zdołała obsłużyć takiej wielkości garnek.
fot. Sławomir Ryfczyński
Bicie rekordu nie było tu jednak „sztuką dla sztuki". Goście którzy przyszli smakować rekordowego specjału płacili 5 Euro za porcję. Wszyscy wiedzieli jednak, że w cenie każdej porcji jedno Euro zostanie przekazany na charytatywny cel-pomocy dzieciom. Możliwość przysłużenia się szlachetnemu celowi tylko wzmagała apetyty.
fot. Sławomir Ryfczyński
Mistrzom rybnej kuchni. Rekordowe danie wyszło nie tylko rekordowo ale i wyjątkowo smacznie. Do odbioru rozlewanych porcji ustawiła się długa kolejka chętnych.