iswinoujscie.pl • Niedziela [27.10.2019, 08:01:17] • Polska

Przepis kulinarny Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli

Przepis kulinarny Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli

fot. Organizator

Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę. Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli sprawi, że danie będzie niezwykle aromatyczne. Ryż dziki charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako główny składnik lub dodatek do oryginalnych dań.

Składniki:

Kotleciki:
• 2 saszetki dzikiego ryżu marki Britta,
• 1 mała czerwona cebulka,
• 1 mała marchewka,
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
• 3 duże łyżki bułki tartej,
• 1 jajko,
• 1 łyżka natki pietruszki,
• sól, pieprz.

Chutney:
• 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
• 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
• 100g cukru,
• 50g octu z czerwonego wina,
• chili w proszku (opcjonalnie),
• 1 łyżka oleju.

Wykonanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/62520/