Składniki:
Kotleciki:
• 2 saszetki dzikiego ryżu marki Britta,
• 1 mała czerwona cebulka,
• 1 mała marchewka,
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
• 3 duże łyżki bułki tartej,
• 1 jajko,
• 1 łyżka natki pietruszki,
• sól, pieprz.
Chutney:
• 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
• 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
• 100g cukru,
• 50g octu z czerwonego wina,
• chili w proszku (opcjonalnie),
• 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist