Składniki:
- filet z łososia bez skóry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 torebka ryżu 4 kolory (np. marki Britta)
- 1/2 awokado
- 1 mała czerwona cebulka
- 10 sztuka różnokolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- kiełki słonecznika
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Łososia równomiernie oprószyć z każdej strony cukrem i solą i odłożyć na talerzyk na 15 minut. Po tym czasie opłukać pod wodą i osuszyć na ręczniki kuchennym.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć łososia na średnim ogniu przez około 2-4 minut z każdej strony (w zależności od grubości).
3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze części, awokado pokroić w kostkę.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć szybko cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać pomidorki, awokado i ryż. Całość smażyć 2 minuty i ściągnąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i podawać z łososiem oraz świeżymi kiełkami słonecznika.
Smacznego!