iswinoujscie.pl • Niedziela [01.09.2019, 09:43:49] • Polska

Kaszanka w oryginalnym wydaniu: wyśmienita tarta z białą kaszanką i jabłkami

Kaszanka w oryginalnym wydaniu: wyśmienita tarta z białą kaszanką i jabłkami

fot. Organizator

W sezonie grillowym kaszanka pojawia się na ruszcie prawie tak często jak kiełbasa. Nic dziwnego – jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Jednak, jeśli już trochę Ci się znudziła pieczona w tradycyjnej formie, wypróbuj nasz nowy przepis i podaj kaszankę bardziej nietypowo. Sprawdź, czy pyszna tarta z białą kaszanką i jabłkami przypadnie Ci do gustu.

Wprawdzie biała kaszanka nie jest tak popularna jak czarna, ale równie smaczna. To wersja z dużą ilością kaszy, która świetnie smakuje na grillu, podsmażona na patelni z cebulką czy też po prostu na gorąco z wody. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub kolację, możesz przygotować z niej danie dla całej rodziny, np. tartę. Kruchy spód, aromatyczne nadzienie z kaszanki z dodatkiem kwaskowatych jabłek, smakuje naprawdę wyśmienicie. – Aby przygotowanie potrawy zakończyło się sukcesem, warto wybrać kaszankę dobrej jakości. Zwróćmy uwagę na producenta i jakość składników, użytych do jej wytworzenia. A także na barwę, zapach i teksturę – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Tarta z białą kaszanką i jabłkami
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średnie
Składniki:
• 200 g białej kaszanki ZM Pekpol
• 1 opakowanie słonego ciasta francuskiego
• 3 duże jabłka
• 1 duża cebula
• sok z połowy cytryny
• świeży majeranek
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaszankę kroimy w plasterki. Ciasto rozmrażamy, wykładamy nim formę do pieczenia, obciążamy (np. suszoną fasolą) i pieczemy przez 15 minut w 200 ˚C. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cebuli, na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temp 200 ˚C. Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem.
Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/61786/