Chrupiące smaki letniego grilla
Chłodniejsze powietrze i słabsze słońce, sprawiają, że goście mogą mieć ochotę na nieco bardziej wyraziste i ostrzejsze smaki. Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji. Dobry wybór to ogórki konserwowe bądź korniszony bez dodatków, które idealnie połączą się z grillowanym camembertem. Grill w wydaniu wege może być miłym zaskoczeniem dla rodziny i przyjaciół oraz pretekstem do wypróbowania nowych połączeń smakowych.
Chrzan, który podkręca każdą potrawę
Jeśli same warzywa nie wydają się atrakcyjne – mamy na nie patent! Ostry i kremowy chrzan Krakus to doskonałe wzmocnienie smaku grillowanej marchewki, papryki, cukinii czy pomidorów. Dodany do roślinnych past kanapkowych odmieni spojrzenie nawet zagorzałego zwolennika mięsnej diety.
Miłe towarzystwo do chrupania
Grill to doskonała okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i przyjaciół. Nie warto się również śpieszyć z przygotowywaniem potraw – dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów. Nie musi to jednak oznaczać ciągłych, tęsknych spojrzeń gości w stronę grilla. Przystawki w postaci ogórków i korniszonów Krakus umilą oczekiwanie na dania główne i sprawią, że spotkanie już od pierwszej minuty będzie udane.
OTO WEGETARIAŃSKIE PRZEPISY NA GRILLA Z OGÓRKAMI KRAKUS, KTÓRE ZMIENIĄ OBLICZE TRADYCYJNEGO GRILLA.
Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym
2 porcje:
1 kostka sera halloumi
2 brzoskwinie
2 garście rukoli
4 ogórki Korniszony z Chili Krakus
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina syropu klonowego
sos chrzanowy:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu Krakus
szczypta soli i białego pieprzu
Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać. Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.
Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem
2 porcje:
1 duży bakłażan
4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
około 60 g startej mozzarelli
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
szczypta soli
granat
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.