iswinoujscie.pl • Piątek [02.08.2019, 08:39:57] • Polska

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

fot. Organizator

Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Składniki:
• 100g kaszy gryczanej palonej Halina
• 2 jajka
• 80g cukru
• 1 duże jabłko
• 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
• 100g mąki gryczanej
• 1 łyżeczka cynamonu
• drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
• cukier puder
Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/61279/