Artykuł sponsorowany • Środa [17.07.2019, 18:13:39] • Ahlbeck

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

Meklemburgia ma pierwszego sommeliera rybnego. André Domke, przedsiębiorca z Ahlbecku, z powodzeniem opanował stopień IHK w Bremerhaven. Wielodniowe szkolenie dotyczy ryb- od produkcji do przetwarzania, przygotowania do rekomendacji dla klienta.

Wino, piwo, ser, chleb - ludzie, którzy dużo o tym wiedzą, nazywają się sommelierami. Teraz jest kolejna dziedzina z tej odmiany - sommelier rybny. Aby się wyszkolić musiał pochłonąć wiedzę przekładającą się na aż 1200 stron. Program obejmował teorię ryb, historię rybołówstwa, akwakulturę, dobrostan zwierząt, zrównoważony rozwój, wrażliwość, jakość, zdrowie towarów, zdrowie, zapewnienie jakości, technologie hodowli ryb i marketing.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

-Są sommelierzy od wina, cygara, kawy. Dlaczego więc nie od ryb? - zastanawiał się Ralf Forner, dyrektor zarządzający Transgourmet Deutschland GmbH, Seafood Company, zapewniając tym samym pierwszy impuls do dalszego szkolenia jako sommelier rybny. Życzył sobie „doskonale wykwalifikowanych ambasadorów ryb, którzy przekazują wiedzę o rybach i owocach morza na najwyższym poziomie”.

Mistrz przyrządzania dań rybnych zaprasza

Andre Domke Fischsommelier Inh. (Fisch Domke)( fot. Mat. prasowe )

Jesienią 2017 roku odbył się pierwszy kurs kształcenia ustawicznego w porcie rybackim Bremerhaven. Istnieją cztery rundy, w których uczestniczy około 100 absolwentów, jak poinformowała Stefanie Nienaber z Transgourmet. Znani sommelierzy rybni są obecnie dostępni w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i Rumunii.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/61031/