Nie tylko dorsz na dorszowych żniwach. Zobacz film!
fot. iswinoujscie.pl
Dorszowe Żniwa, to jeden z najstarszych konkursów kulinarnych w Polsce, którego celem jest przede wszystkim promocja sztuki i tradycji kulinarnej oraz utrwalanie więzi i jedności kucharzy. Do rywalizacji w mistrzostwach stają profesjonalni kucharze z całej Polski. Ich dzieła poddawana są ocenie profesjonalnego grona jurorów. W tym roku mistrzowie kuchni z całej Polski zjechali do Świnoujścia, a konkurs odbywał się w sobotę, 6 lipca, na terenie przylegającym do muszli.
Mistrzostwa Polski w potrawach z ryb morskich już od 15 lat organizowane co roku przez Krzysztofa Szulborskiego ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Epicentrum wydarzeń był tu jednak wielki biały namiot gdzie przygotowano zaplecze kuchenne dla uczestników mistrzostw oraz stoły dla komisji.
fot. iswinoujscie.pl
Do rywalizacji na świnoujskiej promenadzie przystąpiło osiem, dwuosobowych zespołów. O nagrodę główną – 10 000 zł. oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów rywalizowali:
1.Tomasz Jabłoński i Radosław Nyc /Restauracja Sandacz w Sand Hotel **** / Kołobrzeg
2. Marcin Marzec i Kamil Sodo/ Restauracja Ponidzie / Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness **** / Busko Zdrój
3. Paweł Zieliński i Jacek Schliske/Polish BBQ Team
4. Łukasz Wolny i Robert Kopacz /Hotel Holiday Inn City Center / Kraków
5. Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki/ Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec
6. Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda/ Restauracja Sowa / Bydgoszcz
7. Damian Grządko i Paweł Rostkowski/ Dobry Hotel / Gdańsk
8. Jakub Nowak i Weronika Nowacka/ Memo at Home / Osielsko
Wśródoboiązkowych zadań konursowych znalazły się:
Przygotowanie zakąski z wykorzystaniem BAVETTE firmy SOKOŁÓW w wersji fine dining, serwowanej na porcelanie Fine Dine.
Przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza, w dwóch wersjach:
FINE DINING – z dodatkiem ziemniaczanego puree FARM FRITES,Oleju z esencją masła Kruszwica oraz Serka Mascarpone MLEKOVITA, na porcelanie Fine Dine.
STREET FOOD – z dodatkiem frytki chłodzonej 12 min FARM FRITES oraz oleju z esencją masła Kruszwica oraz , w pojemnikach jednorazowych.
fot. iswinoujscie.pl
Podczas gdy w namiocie konkursowym kucharze przygotowywali swoje dania konkursowe, na terenie wokół muszli, na licznie przybyłych mieszkańców czekały atrakcje festynu. Dzięki głównemu partnerowi imprezy, którym jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, na mieszkańców przybyłych do Muszli czekało specjalne stoisko z mnóstwem atrakcyjnych pamiątek i gadżetów. Stylowe letnie parasolki, pen-drive-y, linijki i kolorowanki dla najmłodszych to wszystko można było otrzymać. Cenniejsze prezenty sponsorzy rozdawali zwycięzcom błyskawicznych konkursów. Wystarczyła podstawowa wiedza o rybach i rybołówstwie.
Wielkim zainteresowaniem cieszyły się stoiska, na których można było spróbować świeżej rybki albo otrzymać przetwory rybne. Niestety, podczas imprezy, którą nazwano „dorszowe żniwa” z roku na rok ubywa... dorsza. O głównego bohatera jest bowiem coraz trudniej w sieciach rybaków łowiących w przybrzeżnej strefie, a nasi rybacy na połowy w odległych wodach raczej się nie wypuszczają. Udaje się to większym organizacjom rybaków dlatego podczas żniw dorsza można było zobaczyć np. w postaci „kołobrzeskiego paprykarza”.