Przedsięwzięcie jest częścią projektu Rybackie dziedzictwo kulturowe od kuchni. W jego ramach zbierano między innymi materiały dotyczące rybackiego dziedzictwa kulturowego na terenach leżących w bezpośrednim sąsiedztwie Zalewu Szczecińskiego. Przez kilka tygodni przeprowadzane były rozmowy z doświadczonymi rybakami, którzy na Zalewie wiele przeżyli. Udało się dotrzeć do piętnastu osób, które opowiedziały o swoich przeżyciach. Ich wspomnienia zostaną wykorzystane do przygotowania książki reportersko-kulinarnej, która ukaże się już w połowie lipca. W publikacji zaprezentowane zostaną między innymi przepisy wykorzystywane w kuchni przez rybaków, a także członków ich rodzin.
Już 30 czerwca autorzy publikacji zapraszają na degustację dań, których przepisy zostaną zaprezentowane w książce. Organizatorzy dołożą wszelkich starań, aby nikt nie wyszedł z imprezy głodny. Wydarzenie uświetni koncert i opowieść znakomitego muzyka, tekściarza i człowieka, który jest symbolem kultury naszego regionu – Jerzego Porębskiego. Serdecznie zapraszamy!
Wstęp na wydarzenie oraz poczęstunek będą darmowe
Zapraszamy na stronę wydarzenia: www.facebook.com/events/1266958473464985/
Data: 30.06.2019, start o godzinie 16.00
Miejsce: Lubin, k. Międzyzdrojów, Grodzisko – Tarasy widokowe
Wydarzenie jest organizowane w ramach projektu „Rybackie dziedzictwo Zalewu Szczecińskiego od kuchni” realizowanego przez Centrum Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.