Składniki:
Ciasto
200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
¾ szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
Dekoracja
pestki granatu
borówki amerykańskie
Wykonanie:
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie
zieloną barwę.