Polski Tłusty czwwartek znaj± bracia Węgrzy (choć niełatwo wymówić ich nazwę tego dnia "torkos csutortok"). Nie dziwcie się, że o p±czki spytaj± u nas go¶cie zza zachodniej granicy. Fetter Donerstag nie jest obcy także w Berlinie, choć w regionach gdzie celebruje się karnawał ten dzień nazywa się czę¶ciej Weiberfastnacht . Zwyczaj objadania się słodko¶ciami zaimportowała także czę¶ć nacji południowej Europy, np. Grecy, którzy dla tłustego czwartku maj± własn± nazwę w narodowej pisowni.(Kto ma ochotę-niech spróbuje odczytać: Τσικνοπέμπτη) Nie wszędzie jednak, tak jak w Polsce narodowym bohaterem tego dnia jest ten tłu¶ciutki, wypieczony, okr±glutki, ociekaj±cy lukrem, jedyny pod słońcem i prawdziwy tak jak nigdzie indziej-P±czek!
A ponieważ, już wkrótce nasz słodziutki przysmak ust±pić będzie musiał pola postnemu ¶ledzikowi więc dzi¶ nie żałujmy mu miejsca na stole. Niech żyje słodycz życia; P±czek!
A faworki?, spyta kto¶. Faworki też się zmieszcz±!