iswinoujscie.pl • Piątek [15.03.2019, 14:22:56] • Polska

Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję

Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję

fot. Organizator

Duszone warzywa z tofu i grzybami to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu.  Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.

Składniki:
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula
½ puszki kukurydzy
6 mini kolb kukurydzy
6 różyczek brokułu
1 kostka tofu
20 g suszonych podgrzybków Devaldano
Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól
Sos sojowy
olej do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.

Szef kuchni Devaldano radzi:
Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.

Więcej grzybowych inspiracji na devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano

Materiały prasowe: TOK TOK/Devaldano
Zdjęcie: TOK TOK

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/58698/