Pyszne pączuszki możemy jednak wykonać samodzielnie - niewielkim nakładem czasu i energii!
My polecamy przepis na zaskakujące, serowe mini pączki, które swoim smakiem z pewnością zachwycą wszystkich domowników i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Przygotujemy je znacznie szybciej niż te tradycyjne, a dzięki dodatkowi twarogu są wilgotne w środku i nie potrzebują dodatkowego nadzienia.
Bardzo was zachęcamy by zapoznać się z autorskim przepisem Roberta Muzyczki – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz eksperta kulinarnego OSM Piątnica. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna.
Serowe mini pączki
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 500 ml Mleka Świeżego 3,2% od OSM Piątnica
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki spirytusu
- 150 g Twarogu Wiejskiego półtłustego od OSM Piątnica
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże wyłożyć do miseczki, dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, dodać wcześniej przygotowane drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać dokładnie pokruszony ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
3. Usmażyć pączki na złoty kolor w głębokim rozgrzanym oleju, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!