Składniki:
– 2,5 szklanki płatków orkiszowych
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z orkiszowej Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– 5 łyżek miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione bakalie opcjonalnie
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.
Gotowe! Smacznego!
Holle.pl