Klasyczny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK
Składniki:
• 500g karczku wieprzowego
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 1 cebula
• 1 łyżka mąki pszennej
• 500 ml wody
• 2 ząbki czosnku
• 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• 2-3 gałązki natki pietruszki
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywając smażenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.msm-monki.pl.