Składniki:
• 40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
• 1 cebula
• 1 litr bulionu warzywnego
• 1 szklanka mleka
• pęczek natki pietruszki
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• śmietana kremówka (opcjonalnie)
• pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
Przygotowanie:
• Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.
• W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszkić.
• Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.
• Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie)
• Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko
• Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.
• Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami.
• Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.
Szef Kuchni Devaldano radzi:
Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe! Smacznego!
Więcej leśnych i grzybowych inspiracji na devaldano.pl i www.facebook.com/devaldano