Składniki:
1 średnia dynia
400 g makaronu papardelle
300 g mięsa z uda kurczaka
300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
2 średnie pory
300 miąższu z dyni
3 łyżki masła
6 listków świeżej szałwii
10 listków świeżej bazylii
100 g tartego żółtego sera
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.
2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!