Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
30 g drożdży
0,6 l letniej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
300 g pomidorów krojonych pelati
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Dodatki do pizzy:
300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
5 plastrów kiełbasy pepperoni
2 garście czarnych oliwek
0,5 kg miąższu dyni
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Więcej inspirujących przepisów na www.msm-monki.pl.