Kolorowo i z pomysłem
Wśród dzieci nie brakuje niejadków, trafienie w gusta których bywa nie lada wyzwaniem. Tym bardziej, gdy w grę wchodzi drugie śniadanie, które często zamiast do brzucha trafia do śmietnika. W przypadku wszystkich dzieci, a już szczególnie, gdy nasz maluch do łakomczuchów nie należy, kluczem jest kreatywność rodzica. Nawet przygotowana w kilka minut kanapka może stać się prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki. Jak tego dokonać? Białe pieczywo zastąp zdrowszą wersją i postaw na np. bułkę grahamkę. By nadać kanapce nieco kolorytu skorzystaj z sezonowych świeżych warzyw. Ze straganów aż kuszą aromatyczne pomidory, różnobarwne papryki czy orzeźwiające ogórki, które staną się idealnymi składnikami pożywnej przekąski. Aby urozmaicić nieco tradycyjną formę kanapki,
a co najważniejsze – pokonać niechęć malucha do warzyw, poeksperymentuj i wykorzystaj zdrowe składniki jako elementy prostych wzorów np. zwierzątek. Do przygotowania kanapkowego królika czy tygrysa wcale nie są potrzebne artystyczne zdolności, wystarczy odrobina wyobraźni i współpraca z naszym milusińskim, a przekonasz się, że żaden mały niejadek nie przejdzie obojętnie wobec ulubionej postaci z kreskówki czy barwnego bajkowego bohatera!
Lustereczko, powiedz przecie…
A co w przypadku starszych pociech, które z jednej strony chętnie garną się do kuchni by poeksperymentować, a z drugiej oczekują wsparcia i inspiracji w często pierwszych kulinarnych poczynaniach? – Młodzi ludzie chętnie szukają nieskomplikowanych przepisów na dania, które będą lekkie, a zarazem dodadzą energii na cały dzień, spędzony w szkole czy na uczelni. Nie bez znaczenia jest też aspekt dbania o własną atrakcyjność, a co za tym idzie koncentracja na składnikach, które poprawiają kondycję skóry i pozytywnie wpływają na urodę. Stąd właśnie m.in. popularność rukoli czy tak modnych ostatnio czerwonych buraków – mówi Jarosław Korman, ekspert marki Eisberg. W gusta konsumentów wsłuchują się producenci, którzy oferują coraz to bardziej innowacyjne rozwiązania. – Zdajemy sobie sprawę, że dzisiejsze tempo życia nie zawsze pozwala, by w pełni samodzielnie przygotować zdrowy lunch do pracy czy przekąskę do szkoły. Dlatego dla naszych Klientów przygotowaliśmy sałaty warstwowe Red Fork. To kompozycje świeżych, chrupiących sałat, pożywnych kasz i bogatych w witaminy oraz składniki mineralne warzyw, które docenią osoby aktywne, z racjonalnym podejściem do odżywiania. Dla dbających o piękną skórę, włosy i paznokcie przygotowaliśmy wersję z marchwią. Na tych, którzy na długo chcą zachować młodość i witalność czeka bogata w witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy propozycja z młodym szpinakiem, burakiem i kaszą gryczaną. W pozostałych zestawach znajdziemy rukolę, suszone pomidory i kaszę bulgur oraz wersję z żurawiną.
Sałatka szkolna „Siła i wdzięk”
Składniki (2 porcje)
1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix z buraczkiem czerwonym firmy Eisberg
2 jajka
2 pomidory średniej wielkości
1 filet wędzonego pstrąga (dwie połówki)
gałązka świeżej bazylii
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy Extra Vergine lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
2 łyżki wody źródlanej/mineralnej
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Zawartość woreczka z mieszanką sałat wsypać do miski/salaterki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, a następnie pokroić na ćwiartki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki, dodać do sałaty razem z jajkami. Pstrąga poszarpać palcami i dodać do sałaty. Sałatkę polać wcześniej przygotowanym sosem, wymieszać i gotowe.
Sos – wykonanie:
Bazylię drobno posiekać, przełożyć do małej miseczki i zalać wodą. Dolać oliwę, syrop klonowy i ocet balsamiczny. Następnie dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i ostawić na kilka minut.
Rada: Jeżeli sałatkę będziemy szykować na później (np. do szkoły na drugie śniadanie), wówczas sos najlepiej przelać do osobnego naczynia i dodać bezpośrednio przed zjedzeniem.
Smacznego!