Składniki:
- 4 podłużne bułki do hot dogów
- paczka kiełbasek wieprzowo-drobiowych - Bergerki marki Berger
- kilka liści sałaty
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki (świeże bądź kiszone)
- 2 pomidory
Wykonanie:
Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć osłonki,
a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Bułkę wyłożyć sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.
Rada: Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów.