iswinoujscie.pl • Niedziela [05.08.2018, 08:53:32] • Polska

Pstrąg faszerowany serem Podlaskim i ziołami. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Pstrąg faszerowany serem Podlaskim i ziołami. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Lato to niewątpliwie czas, kiedy w kuchni panują ryby i owoce morza. Warto jednak poznać możliwości kulinarne nie tylko odmian słonowodnych, ale i słodkowodnych. Apetycznym i prostym w przygotowaniu sposobem na obiad jest zapiekany pstrąg z sycącym nadzieniem serowo-ziołowym.

Składniki:
4 pstrągi świeże patroszone
150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
3 ząbki czosnku
50 g masła
3 łyżki świeżych posiekanych ziół (rozmaryn, szałwia, melisa, tymianek, natka pietruszki)
sól, pieprz i płatki chili do smaku
olej rzepakowy

Wykonanie:
Pstrągi umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem a następnie odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Ser pokroić w paseczki, dodać posiekany czosnek i zioła, posiekane masło oraz płatki chili do smaku. Wszystko wymieszać. Powstałym farszem wypełnić pstrągi. Następnie natłuścić olejem i upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku na złoty kolor (około 25-30 minut).
Smacznego!

Więcej apetycznych przepisów na naszej nowej stronie internetowej www.msm-monki.pl.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/55469/