iswinoujscie.pl • Sobota [21.07.2018, 10:42:13] • Polska

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

fot. Organizator

Letnia kuchnia powinna być prosta, szybka i sezonowa - z wykorzystaniem świeżych ziół i warzyw. Warto postawić na składniki, które uprawiamy w tym czasie w naszych ogródkach lub możemy zakupić na pobliskim straganie. Dobrze urozmaicać tradycyjne przepisy - jedną z ciekawszych propozycji obiadowych mogą być lekkie, aromatyczne placki cukiniowe z dodatkiem kremowego dipu z koperkiem, który nie tylko nadaje potrawie wyrazisty smak, ale też korzystnie wpływa na układ trawienny.

Składniki na placki:

- młoda cukinia 3 sztuki
- jajka 2 sztuki
- szczypiorek 1 pęczek
- czosnek 2 ząbki
- mąka pszenna 4 łyżki
- bułka tarta 2 łyżki
- szczypta soli i pieprzu
- olej rzepakowy

Składniki na dip:
- śmietana 18% BIO od OSM Piątnica - 200 gram
- koperek - 1 pęczek
- szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/55397/