Kłopoty ze snem, rozdrażnienie czy problemy z koncentracją zaalarmują nas, że organizm prosi o pomoc. Przyczyną może okazać się spożywanie nadmiernej ilości wysoko przetworzonej żywności, zawierającej zbyt dużo cukru i tłuszczu (szczególnie niezdrowego rodzaju). Często stosujemy zbyt duże porcje posiłków – przyjmujemy więcej kalorii niż wskazuje dzienne zapotrzebowanie. Otyłość stała się więc znakiem naszych czasów. W walce z nią sięgamy po proste rozwiązania - łatwiej przejść na jednodniową dietę sokową, niż na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe. W rezultacie wytrącamy nasz organizm z równowagi, narażając go na wystąpienie efektu jo-jo. Jednak nawet dieta nie musi być przykrym obowiązkiem – na wiosnę zmodyfikujmy swój jadłospis i postawmy na zdrowe produkty.
W mitycznej krainie
Moda na zdrowe odżywianie opanowała naszą rzeczywistość – z większą świadomością robimy zakupy, sprawdzamy skład produktów oraz ich pochodzenie. Przekonujemy się, że w odróżnieniu od przedrostka „fit” lub „light”, gwarancję najwyższej jakości stanowi np. certyfikat żywności BIO w postaci zielonego liścia na opakowaniu. Wciąż dużą popularnością cieszy się jednak fraza „detoks” – wpisując to hasło w przeglądarkę, możemy przeczytać tysiące artykułów na temat korzyści wynikających z oczyszczania organizmu. Ile jednak jest w nich prawdy? – Stosując kuracje oczyszczające, nierozpisane według indywidualnych potrzeb i trybu życia, możemy zaszkodzić swojemu ciału bardziej niż nam się wydaje. Skuteczność kilkudniowych, katujących nasz organizm diet to mit. Nasz system wydalniczy posiada naturalną zdolność oczyszczania, dlatego podejmowanie tak radykalnych kroków nie przyniesie spodziewanego rezultatu – tłumaczy Paulina Domagała, dietetyk.
Zdrowsza alternatywa
Niezwykle ważne w procesie zdrowego odżywiania się jest systematyczne nawadnianie organizmu – woda z cytryną skutecznie przyspieszy metabolizm. Pamiętajmy jednak, że gotowe lemoniady czy soki to bomba cukrowa, dlatego nie należy pić ich w nadmiernych ilościach. Kolejnym trendem są diety jednoskładnikowe, których skuteczność także jest bardzo wątpliwa. – Pojedyncze, zdrowe produkty nie dostarczą naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Skutkować to będzie chronicznym niedoborem witamin. Kluczem do sukcesu jest wytrwałość i regularność: warto na stałe wyeliminować z jadłospisu ciężkostrawne produkty – dodaje dietetyczka. Zamiast czerwonego mięsa wybierajmy chudsze – tu szczególnie polecany jest indyk. Warto także zrezygnować z używek – jeżeli nie wyobrażamy sobie swojego poranka bez filiżanki kawy, zastanówmy się nad zastąpieniem jej zdrowszą, zieloną herbatą. – Również zawiera kofeinę, która pozytywnie nas pobudzi, a przy tym posiada szereg właściwości zbawiennych dla zdrowia – poprawia krążenie, zapobiega starzeniu skóry, wykazuje działanie antynowotworowe. Wspomaga także odchudzanie – w przeciwieństwie do kilku kaw nie przysporzy nam niechcianych, dodatkowych kalorii – przekonuje dietetyczka.
Zielono mi
Na początku łatwo wpaść w kolejną pułapkę – mitu, że zdrowa żywność nie tuczy. Spożywanie zbyt dużej ilości owoców może bowiem okazać się zgubne – wskazane jest wybieranie tych o niskim indeksie glikemicznym, jak kiwi czy grejpfruty. Słodkie owoce, takie jak banany, to nic innego jak cukry proste – mimo, że są źródłem potasu i witamin, nie należy się nimi przejadać. Podstawą naszego jadłospisu powinny stać się warzywa, szczególnie te, które posiadają silne właściwości detoksykujące. Warto postawić na awokado: to prawdziwa bomba odżywcza, zawierająca witaminy z grupy C, E i A, które działają przeciwnowotworowo. Zawiera także więcej potasu niż banany, przez co jest zbawienne dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Wypróbujmy zatem przepisy kulinarne z awokado w roli głównej. Dobrym pomysłem może być orzeźwiający koktajl na bazie tego produktu. Nie zawiera laktozy – do jego przygotowania można użyć np. Wiejskie bez laktozy od OSM Piątnica. Wystarczy zmiksować jednego melona, awokado, pół szklanki mleka, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu i kilka kostek lodu. Nie dość, że smakuje obłędnie, to jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil! W kuchni warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Niech zainspiruje nas moc zapachów, różnorodności faktur i kolorów. Planując nasz jadłospis, postawmy na surowe warzywa, które poza tym, że są zdrowe, na długo zapewnią nam uczucie sytości.
Zastąpienie wysoko przetworzonej żywności chudym mięsem, nabiałem i warzywami może przynieść zadowalające efekty. Restrykcyjne diety nie są racjonalnym rozwiązaniem – po chwilowej zmianie zwykle wracamy do naszych starych przyzwyczajeń. Pozbawiamy tym samym nasz organizm równowagi, która jest niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania. Zamiast przeprowadzania chwilowej diety detoksykacyjnej, postarajmy się powoli, ale trwale zmieniać nasze nawyki żywieniowe. Urozmaicony jadłospis, pełen świeżych i zdrowych produktów to najlepszy sposób, aby w sezonie wiosenno-letnim poczuć się lżej i zyskać porcję pozytywnej energii.