iswinoujscie.pl • Niedziela [10.06.2018, 09:48:49] • Polska

Goście wpadają z zaskoczenia? Żaden problem! Szybkie, grillowe przekąski załatwią sprawę

Goście wpadają z zaskoczenia? Żaden problem! Szybkie, grillowe przekąski załatwią sprawę

fot. Organizator

Spokojne popołudnie w domowy zaciszu i nagle telefon - znajomi proponują niezobowiązującą wizytę! Komu choć raz przydarzyła się taka sytuacja? Pierwsza myśl – zróbmy grilla w ogrodzie! Nie chcecie podać gościom wyłącznie tradycyjnej kiełbasy i karkówki? Wykorzystajcie kilka prostych pomysłów na błyskawiczne przekąski z grilla, dzięki którym bez problemu zyskacie czas na beztroską wspólną zabawę w ogrodzie!

Paryżanka z grilla
Przygotowując się do niespodziewanej imprezy warto wykorzystywać proste rozwiązania. Znakomitym pomysłem na ekspresowe i smaczne grillowanie są podpieczone na ruszcie bagietki. – To świetna baza do zrobienia przepysznych propozycji na szybko, które idealnie sprawdzą się na letnie upały – tłumaczy Wiktor Kowalski, ekspert z firmy Dan Cake. – Wystarczy przeciąć bagietkę na pół, doda plasterek zgrillowanego bakłażana, paprykę, ser feta i pyszna przekąska gotowa – dodaje ekspert Dan Cake. Dobrym dodatkiem do dań mięsnych rodem z Francji będzie też podpieczona bułeczka z plastrem sera camembert prosto z grilla, łyżeczką sosu z żurawiny i… gotowe! – Dobrą bazą do przygotowania tej grillowej przekąski we francuskim stylu będą wstępnie podpieczone Bułki do odpieku, którym wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, by nabrały złocistego koloru – mówi Wiktor Kowalski.

Żar tropików
Letni czas to także odpowiednia pora na bardziej egzotyczne danie. Zaproponujcie swoim gościom smakowity kęs tropików – sałatkę z kawałkami grillowanego ananasa i kurczaka, dodatkiem awokado i papryczką chili, podaną w placku tortilli. Znajomi będą zachwyceni! – Do szybkiego grillowania świetnie nadadzą się gotowe placki tortilli, które wystarczy przypiec przez kilka minut uzyskując niezwykle chrupiące, złociste ciasto – poleca Wiktor Kowalski. Warto pamiętać też o przygotowaniu smacznej wersji wegetariańskiej: do tortilli dorzućmy delikatny serek tofu i świeże warzywa, np. ogórki i czerwoną cebulę. Taka lekka mieszanka z pewnością zasmakuje gościom w ciepłe, czerwcowe dni.

Fiesta w ogrodzie
Jako grillowe danie świetnie sprawdzą się też przekąski w stylu meksykańskim. Przykład? Mini bułeczki do hot-dogów z kiełbaską opieczoną na grillu, ogórkiem, papryczką chili i przyprawionym (najlepiej na ostro) mięsem mielone – taki posiłek zwiastuje prawdziwą kulinarną fiestę! Z kolei, wegetarianom podać możecie grillowane hot-dogi z korniszonami, rukolą, kaparami i parówkami sojowymi. – Mini hot dogi są też świetną propozycją dla odwiedzających nas dzieci, które szybko zaspokajając głód, będą mogły oddać się całodniowej zabawie w ogrodzie! – mówi ekspert firmy Dan Cake.

Czujcie się beztrosko!
Najedzeni goście z pewnością będą mieli dużo dobrej energii do zabawy. Jak możecie beztrosko spędzić razem czas? Zagrajcie w „Czółko”, czyli odgadywanie postaci opisanych na kartkach przyklejonych do czoła lub w nietypową odmianę Kalamburów, gdzie zamiast rysować, musicie „wymruczeć” znane melodie i muzyczne hity – z pełnym brzuchem przednia zabawa gwarantowana!

GRILL Z OWOCEM – SAŁATKA Z GRILLOWANYM ANANASEM I KURCZAKIEM


Składniki na 4 porcje:

pierś z kurczaka – 500 g
sałata lodowa – pół główki
świeży ananas – 8 plastrów
miód – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 1 łyżka
sok z cytryny – 4 łyżki
awokado – 2 sztuki
pomidor – 4 sztuki
papryczka chilli – 1 sztuka
placki do tortilli (np. Dan Cake) – 4 sztuki
sól i pieprz – do smaku

Wykonanie:
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl
Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/54676/