Królewski tort
W każdym domu Mama odgrywa wyjątkową rolę – i zasługuje na wyjątkowe traktowanie. By wywołać na jej twarzy uśmiech, przygotujmy pyszny tort truskawkowy z mascarpone. Ten iście królewski tort, świetnie sprawdzi się na tę niezwykłą okazję. Lekki, idealny na ciepłe dni - smakować będzie wyśmienicie.
Letni torcik truskawkowy
Składniki:
½ opakowania kostki do pieczenia Kasia
2 jajka
150 g cukru
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
800 g truskawek
50 g cukru pudru
25 g żelatyny
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia - 20 minut - 180°C
Tortownica - 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.
3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.
4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) - kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.
6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki - kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała.
7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.
Malinowa mamba
Soczyste maliny i aromatyczny, waniliowy spód – oto przepis na doskonały wypiek, który idealnie sprawdzi się, jako słodka niespodzianka na Dzień Matki. Zamiast malin, wykorzystać możemy np. truskawki. Doskonały rezultat - gwarantowany!
Malinowa niespodzianka
Składniki:
225 g cukru pudru
225 g kostki do pieczenia Kasia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka
250 g mąki „samorosnącej” - lub zwykłej, zmieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g przesianego przez sitko cukru pudru
200 g kostki do pieczenia Kasia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mrożonych malin
125 g świeżych malin
pół słoika dżemu malinowego
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia - 40 minut - 180°C
2 tortownice - o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Obie przygotowane tortownice wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C (do 160°C – piekarnik z termoobiegiem).
2. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na lekką, puszystą masę i dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po kolei jajka - cały czas starannie ucierając. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do dwóch tortownic, a następnie piecz w piekarniku przez 35-40 minut – do momentu aż ciasto będzie sprężyste i się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.
4. By przygotować krem ucieraj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i wanilią - do momentu, gdy powstanie puszysta i lekka konsystencja. Wykorzystaj go do przyozdobienia wierzchu tortu oraz jego boków – do ¼ wysokości.
5. Pozostały krem przełóż do trzech osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj następnie odrobinę dżemu w różnych proporcjach – tak, by w efekcie otrzymać trzy odcienie kremu o różnej intensywności. Wykorzystaj je do dalszego przyozdobienia boków – zacznij od najjaśniejszego odcienia, pokrywając każdym kolejnym odcieniem kremu kolejne ¼ wysokości tortu.
6. By kolory ładnie się ze sobą zlały, wygładź wierzch i boki delikatnie szpatułką. Udekoruj gotowy wypiek świeżymi malinami.
Jagodowe ombre
Jeżeli zależy nam na tym, by nasz wypiek wzbudził prawdziwy zachwyt, powinniśmy przygotować pyszne ciasto z jagodami i kremem. Dzięki zastosowaniu techniki ombre, która polega na stopniowej zmianie odcienia masy, gotowy wypiek prezentować się będzie wyjątkowo apetycznie. A jeżeli zamarzą nam się dalsze eksperymenty kolorystyczne – jagody zamieńmy na truskawki, maliny lub jeżyny – w każdej wersji uzyskamy ten sam, świetny efekt.
Kremowy tort jagodowy
Składniki:
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
200 g cukru pudru
4 duże jajka
1 laska wanilii
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki dżemu jagodowego
530 g dżemu jagodowego
300 g jagód
Sposób przygotowania:
1. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ze środka wyjmij miąższ. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na lekki puch - ucierając dodawaj kolejno po jednym jajku.
2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180⁰C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto nie wyrosło równo, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię.
5. Pierwszy płat ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.
6. W międzyczasie przygotuj krem. Dżem zmiksuj na gładką masę. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.
7. Do pozostałego kremu dodaj ponownie porcję dżemu – całość wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu. Dzięki temu, uzyskasz wyjątkowy efekt tonowania, w stylu ombre.
8. Tak przygotowany tort po bokach możesz przyozdobić za pomocą dżemu. Z wierzchu ozdób go także jagodami.
Czekoladowa fantazja
Kruchy spód, a nad nim…czekolada! Mniam, aż ma się ochotę na coś słodkiego! Szczególnie, gdy każda kolejna warstwa to lekka pianka, którą przygotujemy bez pieczenia. Wystarczy słodka śmietanka i żelatyna, by wszystkie Mamy będące miłośniczkami słodkości, otrzymały wymarzony prezent.
Czekoladowa pianka
Składniki:
200 g kruchych ciastek
250 g kostki do pieczenia Kasia
150 g czekolady deserowej
150 g czekolady mlecznej
200 g czekolady białej
1200 ml śmietany 36%
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wody
starta czekolada lub kakao - do ozdoby
Wskazówki pieczenia:
Tortownica - 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść 100 g kostki do pieczenia Kasia, a w międzyczasie ręcznie pokrusz ciastka. Wymieszaj i zagnieć na jednolite ciastko, które następnie wyłóż na dno tortownicy. Tortownicę przełóż na jakiś czas do lodówki, do ostygnięcia.
2. Następnie przygotuj czekoladę deserową oraz 50 g kostki do pieczenia Kasia – rozpuść oba składniki w kąpieli wodnej.
3. 2 łyżeczki żelatyny zmieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody. W momencie, gdy żelatyna widocznie napęcznieje, podgrzej ją w gorącej kąpieli.
4. Następnie ubij (ale nie na sztywno) 400 ml śmietany. Do podgrzanej żelatyny dorzuć 2-3 łyżki śmietany - wymieszaj i dodaj wszystko do roztopionej czekolady i zmieszaj z resztą ubitej śmietaną.
5. Z lodówki wyciągnij formę ze stężałym spodem - przelej do niej masę i odstaw ponownie do lodówki na kolejne 15-20 minut, do czasu, aż całość stężeje. Jest to czas, który możesz wykorzystać na przygotowanie kolejnych warstw – z mlecznej, a następnie białej czekolady. Mus potrzebować będzie ok. 2-3 godzin do stężenia, ale najlepiej będzie, jeżeli zostawisz go na dłużej w lodówce (najlepiej na całą noc).
6. Tak przygotowany deser posyp z wierzchu wiórkami czekolady lub kakao – smacznego!
W kropki
Czego potrzebujemy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia? Soczystych i dojrzałych malin, rozpływających się w ustach biszkoptów i serowo-czekoladowej masy. Brzmi apetycznie? Bo tak waśnie jest! Ten owocowy sernik to prawdziwy hit, który idealnie pasuje na każdą ważną okazję.
Owocowy torcik
Składniki:
200 g biszkoptów
100 g kostki do pieczenia Kasia
50 g kostki do pieczenia Kasia
600 g serka wiejskiego ziarnistego
100 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
20 g żelatyny
250 g malin
Wskazówki pieczenia:
Tortownica - 20 cm x 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Połowę przygotowanych biszkoptów drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną kostką do pieczenia Kasia.
2. Gotową masę przełóż do tortownicy i wyrównaj leciutko łyżeczką.
3. Pozostałe biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo po wewnętrznym brzegu tortownicy.
4. Rozpuść żelatynę – namaczając ją w kilku łyżkach zimnej wody. Czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj śmietanę i kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko rozpuść na małym ogniu.
5. Gorącą masę przelej do miski, dodaj napęczniałą żelatynę i cukier puder – wszystkie składniki wymieszaj.
6. Gotową masę czekoladową wymieszaj jeszcze z serkiem wiejskim i całość pozostaw do przestygnięcia.
7. Delikatnie już stężoną masę przełóż do formy i wyłóż warstwę malin. Następnie odstaw do lodówki, aby sernik dobrze stężał.
Słodkiego świętowania!