iswinoujscie.pl • Środa [16.05.2018, 07:55:13] • Polska

PRZEPIS NA DZIEŃ MAMY: Tartaletki z rabarbarem i kremem migdałowym

PRZEPIS NA DZIEŃ MAMY: Tartaletki z rabarbarem i kremem migdałowym

fot. Organizator

Dzień Mamy to bez wątpienia wyjątkowe święto dla wszystkich – na samą myśl o naszych rodzicielkach, serce wypełnia fala radości. Każda mama z pewnością doceni czas i serce włożone w przygotowanie pysznego deseru z okazji jej święta. Do jego przygotowanie wykorzystajmy wiosenny przysmak, jakim jest rabarbar. Błyskawiczne tartaletki z aksamitnym, migdałowym kremem i karmelizowanym rabarbarem skradną serce każdej mamy.

Składniki na 12 tartaletek:

- młode laski rabarbaru 4 sztuki
- cukier 1 łyżka
- woda 50 ml
- mielone migdały ¾ szklanki
- biała czekolada 100 g
- serek mascarpone 100 g
- śmietanka 36% 100 g
- tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) 12 sztuk
- listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/54309/