iswinoujscie.pl • Sobota [28.04.2018, 19:43:55] • Polska

PRZEPIS NA MAJÓWKĘ: Amerykańskie mini hot-dogi z guacamole i salsą

PRZEPIS NA MAJÓWKĘ: Amerykańskie mini hot-dogi z guacamole i salsą

fot. Organizator

Zbliżająca się majówka to doskonały czas na przygotowanie swoim najbliższym małych przekąsek, które zjemy ze smakiem podczas wspólnych zabaw w ogrodzie. Wbrew pozorom nie musimy poświęcać wiele czasu na ich przygotowanie. Przykład? Mini hot-dogi w amerykańsko – meksykańskim stylu! Mieszczące bez problemu połowę tradycyjnej parówki bułeczki do mini-hot dogów, domowe guacamole, mocno pomidorowa salsa i szybka przekąska gotowa. Dzieciaki będą zachwycone!

Składniki:

- awokado bardzo dojrzałe 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- sok z cytryny 2 łyżki
- sok z limonki 1 łyżka
- płatki chilli 1/4 łyżki
- świeża kolendra 1 mały pęczek
- sól i pieprz do smaku
- dojrzałe pomidory 300 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- bazylia świeża ok. 20 listków
- parówki mini 12 sztuk
- bułki do mini hot-dogów Dan Cake 2 opakowania


Wykonanie:

Oba awokada przekroić na pół, wyciągnąć pestki, a następnie miąższ łyżką. ½ cebuli i czosnek obrać, pokroić w plastry. Kolendrę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować z awokado, płatkami chilli, sokiem z cytryny i solą. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju przez ok. 10 minut. Następnie zmiksować z pozostałą cebulą, posiekaną bazylią, sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Parówki podgrzać, umieścić w bułkach do mini hot-dogów Dan Cake, wypełnić salsą pomidorową i przygotowanym wcześniej guacamole.


Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/54053/