iswinoujscie.pl • Niedziela [01.04.2018, 09:58:26] • Polska

Placuszki twarożkowe z konfiturą. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Placuszki twarożkowe z konfiturą. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty. Powiew świeżości zapewni słodka propozycja autorstwa Roberta Muzyczki - wariacja na temat dobrze znanych pancakes – Placuszki twarożkowe z konfiturą.

Składniki:

Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica - 150g
jajko – 1szt.
cukier – ½ łyżki
cynamon - ½ łyżeczki
mąka pszenna – 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.
Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/53606/