iswinoujscie.pl • Niedziela [01.04.2018, 01:55:09] • Polska

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Zachęcam do wykorzystania autorskiego wielkanocnego przepisu na smakowitą pieczeń wołową z sosem serowo-chrzanowym.

Składniki:
1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)
1 łyżka ziół prowansalskich
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

Sos chrzanowo-serowy:
400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
300 g chrzanu ze słoika
100 ml słodkiej śmietany 18%
100 ml mleka
sok z jednej limonki
sól i cukier do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!

Więcej przepisów na www.msm-monki.pl

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/53583/