Składniki:
1 sałata rzymska lub dębowa
1 ¶rednie jabłko
1 gar¶ć suszonej żurawiny
1 łyżka soku z cytryny
¶wieżo zmielony czarny pieprz
120 g fileta z kurczaka
m±ka
1 jajko
bułka tarta
4 łyżki oleju rzepakowego
50 g serka topionego kremowego MSM Mońki
50 g majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i cało¶ć wymieszać.
Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić sol± oraz pieprzem. Panierować w m±ce i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie poci±ć w paski i wyłożyć na sałatkę.
Serek topiony poł±czyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.
Smacznego!