Klasyczne miksery, które początkowo służyły do ubijania piany, obecnie posiadają wiele dodatkowych funkcji. Przy użyciu dobrej klasy robotów szybciej i łatwiej przyrządzimy pyszne dania główne, przekąski oraz wypieki.
Zamiksowani na gotowanie
Jednym z najpraktyczniejszych sprzętów w kuchni stał się blender, którym, dzięki zmiennym końcówkom, można zarówno ubijać, siekać, mieszać i rozdrabniać twarde produkty. Na rynku dostępne są zarówno większe modele kielichowe z zamontowanymi na stałe nożami oraz blendery ręczne. Optymalnym sprzętem jest robot ręczny z dodatkowym kielichem oraz osobnym kubkiem do miksowania. Ergonomiczny kształt i niewielki rozmiar sprawia, że takie urządzenie jest bardzo wygodne w użytkowaniu oraz bez problemu zmieści się do kuchennej szuflady. – Podczas zakupu sprawdźmy też jego funkcje i materiał wykonania. Blender KSHB 910 B od KERNAU posiada specjalny układ noży z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zapewnia to nie tylko bardzo precyzyjne miksowanie, ale również trwałość i odporność na zmiany temperatur. Błyskawiczne przygotowanie potraw zapewni funkcja Turbo, zwiększająca moc za pomocą jednego przycisku. Przy użyciu takiego sprzętu przygotujemy zarówno pyszne koktajle, zupy-kremy, ubijemy pianę, a nawet skruszymy kostki lodu – mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU.
Świeżo opieczone lub zgrillowane
Kolejnym urządzeniem, którego nie może zabraknąć w kuchni jest opiekacz, z którym w kilka chwil przygotujemy ciepły posiłek nie tylko na śniadanie czy kolację, ale też dania obiadowe. Umożliwi to praktyczny opiekacz z funkcją grilla. Dzięki niemu w krótkim czasie możemy cieszyć się smakiem kanapek panini lub grillowanych mięs i warzyw. W takim przypadku pieczywo i inne produkty mają bezpośrednią styczność z powłoką wewnątrz – zwróćmy zatem uwagę na jej rodzaj. – Specjalna powłoka powinna szybko się nagrzewać, zapobiegać przywieraniu, zapewniać równomierne opiekanie i łatwe czyszczenie. Gwarantuje to model KSMP 1500 marki KERNAU. Posiada on także regulowaną pokrywę, pomocną szczególnie podczas grillowania produktów o nierównomiernych kształtach i wielkości. Udogodnieniem jest nienagrzewająca się rączka, pozwalająca sprawdzać stan potraw bez ryzyka oparzenia, a także pojemnik na tłuszcz i stabilne nóżki – dodaje ekspert KERNAU.