Sernik na słono z serem żółtym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na spód:
150 g herbatników maślanych
100 g masła
Składniki na masę serową:
0,6 kg twarogu półtłustego
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
200 g łososia wędzonego na zimno
12 jaj przepiórczych
1 pęczek koperku
4 łyżki jogurtu typu greckiego
¼ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach
Wykonanie: Spód
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Wykonanie: Masa serowa
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Kruszonka:
100 g mąki
120 g masła
70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.
Smacznego!