Jak± moc przyci±gania ma tłustoczwartkowy p±czek…? Posłużmy się przykładem ze stolicy gdzie reporterzy utrwalili w ubiegłym roku kolejkę do jednej z cukierni, która ustawiła się o… czwartej nad ranem. Specjalistom od statystyk udało się podsumować nasze dokonania tego dnia. Cały naród wcina tego dnia ok. 100 milionów p±czków, czyli ¶rednio po około 2 i pół p±czka na głowę ale wiadomo, że rekordzi¶ci mog± pochwalić się znacznie lepszym wynikiem.
Warto dodać, że p±czek też przeszedł swoist± ewolucję. Zwłaszcza przy okazji tłustego czwartku powstaje w wielu odmianach i smakach. Czasami trudno jest nawet trafić na cukiernię z klasycznym p±czkiem z dżemem. We wnętrzu tłustoczwartkowego specjału odnajdziemy owocowe i kremowe wynalazki ze wszystkich kontynentów.
Tłusty czwartek to nie tylko kolejki do cukierni. Mimo braku czasu, tego dnia nie brakuje pań domu, które maj± ambicje by zaprosić go¶ci na własnej produkcji specjały. Domowe p±czki da się usmażyć w głębokiej patelni. S± pracochłonne ale efekt jet często niepowtarzalny. W tym słodkim szaleństwie jest tylko gorzki posmak czasu postu, który nieubłaganie nadci±ga. Cieszmy się więc słodycz± tego dnia!