iswinoujscie.pl • Czwartek [01.02.2018, 22:09:10] • Polska

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. Organizator

Zachęcam do wykorzystania nowego przepisu kulinarnego, jakim jest Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem – danie proste, szybkie i bardzo pożywne. Doskonałe jako przystawka lub wczesna kolacja.

Składniki:
2 awokado
150 g filetu z tuńczyka
300 g sera Aldamer MSM Mońki
½ pęczka natki pietruszki
1 jajko
100 ml słodkiej śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:
Awokado przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Łyżeczką, częściowo wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Osobno w misce jajko roztrzepać ze śmietanką i wlać do miski z tuńczykiem i wszystkimi składnikami. Wymieszać i tak przygotowanym farszem wypełnić miseczki po wydrążonym awokado. Posypać pozostałym startym serem i zapiec w piekarniku w rozgrzanym do 200oC przez około 25 minut.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/52689/