Składniki na 16 porcji
• gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
• likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
• woda – ¼ szklanki
• sok z cytryny – 2 łyżka
• konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
• cukier puder – 100 g
• woda do lukru - 2 łyżki
• żurawina świeża – do dekoracji
Przygotowanie:
Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake
Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations