Od pomysłu do realizacji
Gorący karnawałowy klimat niczym z Rio de Janeiro może zagościć i w naszych domach. Nic trudnego, wystarczy, że wymyślimy oryginalny motyw przewodni zabawy i uprzedzimy o tym nieco wcześniej zaproszonych gości, tak by każdy mógł przygotować pasujące przebranie. Dzięki temu nie będziemy mieć także problemu z tym jak udekorować mieszkanie – obrany klimat imprezy rozwiąże sprawę. Nie możemy zapomnieć również o odpowiedniej playliście. Muzyka musi zarówno idealnie współgrać z wirującymi na domowym parkiecie strojami, jak i wprawiać wszystkich w doskonałe humory. Dodatkowe atrakcje mogą stanowić gry i integracyjne zabawy. Skutecznie rozładują również atmosferę spotkania z nowopoznanymi osobami. Najważniejsza jednak w organizacji tematycznej domówki jest spójność wszystkich elementów. Przy odrobinie kreatywności i wysiłku zaprocentuje to wspaniałą i niezapomnianą zabawą.
Menu na karnawałowe hulanki
By mieć siłę na zabawę do białego rana, trzeba pozyskać niezbędną energię. A tę zapewni nam odpowiednio skomponowane menu. Nie musi być już tak syto i tłusto jak kiedyś, lepiej postawić na lekkość i oryginalność.
Przekąski powinny być nie tylko proste w zjedzeniu, czyli takie na jeden kęs, ale i w przygotowaniu - nikt z nas nie chce przecież spędzać całego dnia w kuchni. Dlatego najlepszym wyborem będzie poczęstunek w nieskomplikowanej formie. Koreczki z serem pleśniowym, ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, wytrwane muffiny czy krakersy w towarzystwie rozmaitych sosów i dipów. Przygotowanie tych wszystkich dań nie zajmie nam więcej niż godzinę, a sukces mamy w kieszeni.
– Poza wytrawnymi przekąskami warto przyrządzić także coś na słodko. Doskonałym pomysłem będzie krucha tarta wypełniona Skyrem waniliowym, którą przygotujemy w około 40 minut. Dzięki gęstej konsystencji jogurtu typu islandzkiego od OSM Piątnica z aromatyczną laską wanilii, mamy gotową masę i nie musimy dodawać już innych składników do naszej tarty. Wystarczy, że górę udekorujemy ulubionymi owocami i gotowe! – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Waniliowa tarta z figami
Przepis poleca Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
• Porcje: 1 blaszka/
• Czas: 45 minut
• Poziom trudności: Średni
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 200g
- zimne masło (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica) 100g
- jajko 1 szt.
- sól ¼ łyżeczki
- cukier 2 łyżki
- łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.
Składniki na masę:
- Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g (OSM Piątnica) 3 szt.
- dojrzałe figi 6 szt.
- winogrona 1 mała kiść
Wykonanie:
Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.
Smacznego!
Dominika Szalek
Specjalista ds. PR