Hygge to określenie duńskiej filozofii szczęścia – sposób na odnajdywanie radości w codziennych, małych przyjemnościach. Takie podejście do życia od lat pozwala Duńczykom być w czołówce najbardziej szczęśliwych narodów na świecie. Dlaczego by nie zastosować reguł tej filozofii w kwestii organizacji tegorocznej zabawy sylwestrowej?
Błyskotliwa oprawa
Hygge przyjęcie powinno być łatwe i szybkie do przygotowania. Uroczy blask w sylwestrowy – mroźny zazwyczaj – wieczór nada wnętrzu kominek, w którym skrzy się ogień. Jeśli go nie mamy – postawmy na mnóstwo lampionów, cotton balls, czyli świecące kule dekoracyjne, świece i pastelowe balony. Sofę i fotele nakryjmy mięciutkim pledem. Taki wystrój domu nada ciepłego, odświętnego charakteru i pozwoli naszym gościom czuć się swobodnie i niezobowiązująco – a przecież o to chodzi w hygge. Kluczowym elementem będzie także duży, najlepiej przystrojony naturalnymi ozdobami, stół, przy którym zmieszczą się wszyscy goście. A co powinno znaleźć się na nim?
Wygodne i szybkie menu
Oazę relaksu tworzy także jedzenie. Co ważne, hygge przyjęcie nie wiąże się z poświęceniem wielu godzin w kuchni. – Najwygodniej będzie postawić na smaczne i proste przekąski – mówi Wiktor Kowalski, ekspert Dan Cake, firmy, której korzenie wywodzą się z Dani. - Ciekawym elementem menu będą minikanapeczki z Chleba tostowego. Nadajmy im nietuzinkowy kształt, wykorzystując do tego wykrawacze, które pozostały nam po wycinaniu świątecznych pierniczków. Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i delikatnym pasztetem z pewnością zaskoczą gości. Alternatywą może być pasta z kremowym serkiem i dodatkiem kolorowego pieprzu, niewielki kawałek łososia oraz gałązka koperku na szczycie. – dodaje Wiktor Kowalski.
Aby urozmaicić formę podania ulubionej sałatki, można przełożyć ją na Tartaletki do nadzień słonych i przystroić listkiem bazylii. Takie finger foods z pewnością przypadną do gustu każdemu, a nam pozwolą nie martwić się organizowaniem większej ilości talerzy i późniejsze zmywanie.
Wspólne gotowanie i dobre relacje
Sylwester w klimacie hygge to oprócz poczucia komfortu i przytulności, także harmonia i rezygnacja z rywalizacji. Umówmy się zatem z rodziną i znajomymi na wspólne przygotowanie szybkich dań i równy podział obowiązków. – Podarujmy sobie więcej czasu na cieszenie się swoim towarzystwem. Zamiast godzinami przygotowywać pracochłonne desery, postawmy na półprodukty, takie jak spody tortowe, z których nawet w 15 minut przygotujemy wyśmienity tort. Dobrym pomysłem będą też gotowe ciasta. Tradycyjną Roladę czekoladową wystarczy ozdobić malinami i listkami mięty. – przekonuje ekspert Dan Cake.
Nie zapominajmy jednak, że atmosferę hygge tworzą przede wszystkim ludzie. W ich towarzystwie przyjaciół nie musimy niczego udawać, możemy poczuć się w pełni swobodnie i bezpiecznie. Zaprośmy więc gości, których sama obecność sprawi nam przyjemność – może będą to dobrzy znajomi, z którymi w przedświątecznym ferworze nie udało nam się spotkać? Magiczny nastrój, proste i cieszące oko potrawy, uśmiech najbliższych oraz wewnętrzny luz organizatora – tyle wystarczy, by Nowy Rok powitać w znakomitych humorach.
Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations