iswinoujscie.pl • Piątek [15.12.2017, 09:37:46] • Polska

Przedświąteczna dieta - Zupa z ciecierzycy i soczewicy z chrupiącym pieczywem

Przedświąteczna dieta - Zupa z ciecierzycy i soczewicy z chrupiącym pieczywem

fot. Organizator

Choć trwający właśnie Adwent nie wiąże się tak silnie z postnym jedzeniem jak ma to miejsce w przypadku Wielkiego Postu przed Wielkanocą, to dobry czas, aby pomyśleć o przedświątecznej diecie oczyszczającej albo chociaż o wprowadzeniu do swojego menu wspomagających odchudzanie i zdrowych produktów.

Składniki na 4 porcje

ciecierzyca – 300 g
soczewica zielona – 300 g
bulion warzywny – 2 litry
sól i pieprz – do smaku
sos sojowy – 3 łyżki
rozmaryn – 3 gałązki
Pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki

Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem od Dan Cake.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. Public Relations

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/52033/