Dzieci są szczególnie podatne na impulsywne zakupy w szkolnym sklepiku. Zwłaszcza jeśli ich własne drugie śniadanie nie prezentuje się wystarczająco smakowicie. Kiedy dzieci są w szkole trudno o kontrolę nad tym, co kupują na przerwach milusińscy. Prostym rozwiązaniem jest przygotowanie dzień wcześniej drugiego śniadania, które dostarczy im niezbędnych składników odżywczych. Ważny jest również przysmak, który zaspokoi apetyt na słodkości, poprawi humor i dostarczy energii.
Śniadanie priorytetowe
Cennych danych na temat roli śniadania w diecie dziecka mogą dostarczyć wyniki prowadzonych w Stanach Zjednoczonych badań NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey). Od 1971 Krajowe Centrum Statystyk Zdrowia (National Center for Health Statistics) poddaje szczegółowej analizie nawyki żywieniowe społeczeństwa. Dowodzą one między innymi, że do 18% energii oraz aż do 40% witamin i niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych dzieci czerpią właśnie ze śniadania. Ankiety przeprowadzone w 2015 roku przez grupę badaczy z Zakładu Żywienia Człowieka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym pokazują natomiast, że ponad 75% uczniów szkół podstawowych jada regularnie śniadania, a ok. 65% również zabiera drugie do szkoły. Wyniki ujęte w międzynarodowym raporcie z badań HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) pozwalają także stwierdzić, że dzieci w wieku szkolnym wyjątkowo chętnie sięgają na przerwach po słodkie przekąski. Wybierając najlepsze spośród dostępnych na rynku produktów zyskamy pewność, że nie będą to przypadkowe łakocie.
Bezpieczeństwo, smak i wygoda
Szeroka oferta snacków firmy Dan Cake poza przepysznym smakiem oferuje znacznie więcej. – Po pierwsze, w produkcji naszych pakowanych wyrobów piekarniczych realizujemy założenia idei „Czystej etykiety”, zgodnie z którą nasze produkty mają najkrótszy możliwy skład, pozbawione są substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów. – mówi Wiktor Kowalski z firmy Dan Cake. – W przypadku pakowanych wyrobów piekarniczo-cukierniczych regularne wdrażanie zasad tej idei nie jest proste, niemniej naszym ekspertom od lat udaje się z sukcesem spełniać wymogi Clean Label. Wybierając snacki firmy Dan Cake zyskujemy zatem pewność, że drugie śniadanie naszego dziecka zostanie wzbogacone o produkt smaczny i sycący, ale także bezpieczny dla jego zdrowia. Po drugie, produkt takie jak Ciacho, Croissanty, Babeczki drożdżowe, jak i inne wyroby Dan Cake wpisują się w trend convenience. – Produkty spożywcze z sektora convenience, nazywane również „food-to-go”, charakteryzują się tym, że mogą zostać zjedzone w drodze, na ulicy czy na przerwie. Są poręczne, zamknięte w higienicznych opakowaniach oraz stosunkowo nieduże. Dzięki temu stanowią idealny dodatek do drugiego śniadania każdego ucznia, w którego plecaku najczęściej panuje trudny do opanowania chaos.
Snacki firmy Dan Cake, dzięki dopracowanym metodom produkcji stanowią bezpośrednią odpowiedź na stale rosnące oczekiwania konsumentów. Nie oszukujmy się - całkowite wykluczenie łakoci z diety dziecka jest prawie niewykonalne, dlatego też istotne jest, by uważnie komponować codzienne menu i wybierać jedynie najbardziej wartościowe przekąski. Choć nie mamy wpływu na to, co w szkole kupują nasze dzieci, nad tym co zabierają w plecaku wychodząc rano z domu mamy już większą kontrolę. Dlatego też tworząc kolejną cotygodniową listę zakupów warto zastanowić się, jakie słodkie produkty warto dodać do naszego koszyka.
Jakub Węgrzyn
Specjalista ds. PR