iswinoujscie.pl • Sobota [07.10.2017, 10:41:37] • Polska

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

fot. Organizator

Wypieki i potrawy z m±k± gryczan± zyskuj± coraz większ± popularno¶ć. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi s± chętnie wykorzystywane przez miło¶ników urozmaiconej kuchni, a dzięki wła¶ciwo¶ciom m±ki gryczanej często sięgaj± po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób i w do¶ć krótkim czasie.

Składniki

250 g M±ki Teff 3 PAULY
125 g m±ki gryczanej
125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
15 g masła
10 g soli
5 g drożdży
450 ml letniej wody

Przygotowanie:

1.Rozpu¶cić drożdże w letniej wodzie.
2.Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładk± i jednolit± masę.
3.Umie¶cić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę.
4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut
5. Po wypieku natychmiast wyj±ć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego 3pauly.de

Kamila Nowakowska
Senior PR Manager

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/51040/