iswinoujscie.pl • Poniedziałek [25.09.2017, 19:13:50] • Polska

PRZEPIS TYGODNIA: Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową

PRZEPIS TYGODNIA: Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową

fot. Organizator

Właśnie rozpoczyna się jesień, a warto pamiętać, że to sezon nie tylko na grzyby, ale również na pigwę. Ten złotożółty owoc przypominający gruszkę ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni – zarówno do dań wytrawnych, jako podstawa soków i nalewek, ale też główny składnik aromatycznej konfitury. Tę ostatnią warto użyć do przygotowania ekspresowego ciasta na bazie spodów tortowych, przykrytego aksamitną pierzynką z ubitej piany. To idealny pomysł na osłodę pierwszych, jesiennych dni.

Składniki:

• owoce pigwowca – 2 kg po obraniu i wydrążeniu
• cukier – 1 kg
• sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
• cynamon – 1 łyżeczka
• imbir – 1 łyżeczka
• gotowy jasny spód tortowy (np. Dan Cake)
• cukier 50g
• białka jajek – 4 sztuki
• szczypta soli

Przygotowanie:
Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.

Smacznego!

Jakub Węgrzyn
Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/50821/