iswinoujscie.pl • Sobota [16.09.2017, 14:21:23] • Polska

Zupa pokrzywowo-miętowa z grzankami

Zupa pokrzywowo-miętowa z grzankami

fot. Organizator

Końcówka lata i początek jesieni to ostatnia szansa na zbiory cennych dla naszego zdrowia ziół, dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki. A wśród nich znajdziemy m.in. pokrzywę o właściwościach nie tylko leczniczych, ale też odżywczych. Możemy wykorzystać ją nie tylko do przygotowania zdrowej herbatki, soku czy naparu, ale także do przygotowania zupy na bazie bulionu i mleczka kokosowego. Aksamitny krem w połączeniu z aromatyczną miętą i ciepłymi grzankami z chleba tostowego z pewnością zaspokoi nasz apetyt podczas jesiennej aury.

Składniki:

liście pokrzywy – 3 duże garści
liście mięty – 2 garści
czosnek – 1 ząbek
cebula – 1 sztuka
masło – 30 g
bulion warzywny – 2 litry
mleczko kokosowe – 400 ml
sól
pieprz
gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego!

Jakub Węgrzyn
Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/50720/