Na pytanie czy od poniedziałku do piątku jada się w ich domach śniadania całą rodziną zdecydowanie twierdząco odpowiada zaledwie 14% badanych matek. W większości domów należą one do rzadkości i jadane są najwyżej 3 lub mniej razy w tygodniu (53%). Natomiast w aż 17% domów, rodzinnych, porannych posiłków w ciągu tygodnia nie jada się wcale.
Jak twierdzą respondentki, najczęściej na przeszkodzie staje brak czasu – wskazuje tak aż 75% badanych. Tymczasem rola pożywnego śniadania w codziennej diecie jest bardzo istotna. To ono zapewnia nam siły i energię do działania przez najbliższe godziny. Warto zatem zadbać o to, by cała rodzina zjadła je codziennie. Zwłaszcza, że przygotowanie wartościowego posiłku wcale nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Poza tym, to właśnie chwile przy stole mogą nam pomóc zaoszczędzić czas – to doskonały moment na dobre rozplanowanie pozostałej części dnia.
Pomysłem na pełnowartościowe śniadanie, którego zrobienie nie wymaga wiele czasu, a które przypadnie do gustu całej rodzinie, jest miska ulubionych płatków. Nie ma nic prostszego niż zalanie ich mlekiem lub jogurtem i dodanie garści orzechów czy świeżych owoców. Ważne, by postawić na produkty wysokiej jakości, takie jak np. Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. To płatki stanowiące nowatorskie połączenie aż 3 składników: złocistej kukurydzy, prawdziwego kakao DecoMorreno i naturalnego miodu. Zapewniają codzienną porcję istotnych dla organizmu minerałów: żelaza, fosforu, manganu i miedzi. Dostarczają także cennego błonnika. Dzięki temu mamy pewność, że rodzinny posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pożywny, a my zyskamy cenne minuty, by dłużej cieszyć się rodzinnym porankiem.
Kakaowo-miodowe placki kukurydziane
POTRZEBUJESZ:
100g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
1,5 szklanki mleka
2 jajka
waniliowy serek homogenizowany
cukier
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód wymieszać w połowie szklanki mleka. Szklankę mleka zagotować i dodać płatki. Po przestudzeniu dodać dwa żółtka, waniliowy serek homogenizowany, cukier, łyżeczkę masła, pół szklanki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z resztą masy. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Placki można podawać na wiele sposobów. Można jeść same, z cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami.
Anna Dziemidowicz
Specjalista ds. komunikacji