iswinoujscie.pl • Środa [23.08.2017, 21:27:26] • Polska

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

fot. Organizator

W niewielkich, rubinowych kuleczkach czerwonej porzeczki kryje się prawdziwe bogactwo witaminy C, P, kwasu askorbinowego i pektyn. Te letnie owoce świetnie wspomagają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają koloryt skóry, zapobiegają miażdżycy i chorobom układu naczyniowego.

Składniki:
pistacje obrane niesolone – 300 g
śmietanka 30% - 200 ml
cukier puder – 50 g
serek mascarpone – 200 g
czerwone porzeczki obrane – 500 g
miód płynny – 2 łyżeczki
czerwone wino półwytrawne – 1/3
tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - opakowanie

Przygotowanie:

Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Magdalena Kosińska
Specjalista ds. PR

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/50308/