Składniki (na 2 porcje):
• arbuz – 500 g
• czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
• cebula – ½ sztuki
• ser feta – 100 g
• mięta – 2 garści
• oliwa z oliwek – 4 łyżki
• sok z połowy cytryny
• czarny pieprz - szczypta
• szczypiorek do dekoracji
• Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.
Magdalena Kosińska
Specjalista ds. PR